Osnovni podatki

  • Ime konja: Capirota
  • Pasma: Andaluzijka
  • Lastnik: Mimi Busančić
  • Datum rojstva: 01.03.2012
Capy je andaluzijska kobila za katero velja: Human, not a horse. Capy si vseskozi želi delati s človekom, ki mu zaupa. Zaradi preteklosti je nezaupljiva do neznancev in ljudi, ki od nje zahtevajo preveč. Ko se človeka navadi in spozna, da se ji nič hudega ne bo zgodilo, postane izredno pridna, ubogljiva in mirna kobila, ki je zelo varna na terenih in malo bolj zahtevna v maneži.

Več o konju

Capirota je Andaluzijska kobila, ki je, pri svojih 6 letih, bila pripeljana iz Španije, takrat še čisto brez (dobrih) izkušenj. Capy je imela precej težav z nezaupanjem do ljudi, v čredi se je težko znašla. Danes je popolnoma drug konj, zelo rada se crklja, dela nove stvari, neznansko uživa na terenskih ježah, vendar, tako kot Lampard, ne mara biti vodilna, saj ji večji izziv predstavlja, da lovi nekoga pred seboj.

O pasmi konja

Andaluzijci so ena od najstarejših pasem konj. Izvirajo iz območja Iberijske peninsule. Bili so prepoznani kot pasma že v 15.stoletju in se od takrat konstitucijsko in značajsko niso kaj dosti spreminjali. Z njimi so oplemenitili ogromno pasem, ki so popularne danes. Andaluzijci ali PRE (pura raza española[) konji, so bili v izredno pomoč v vojnah in bitkah, v kasnejših letih pa so jih uporabljali za bikoborbe. Zaradi tega so Andaluzijci pogumni, robustni in precej odporni konji, ki se zelo navežejo na človeka.

Danes so cenjeni kot dresurni konji in kot delovni konji v Španiji (npr. zganjanje živine). Kljub temu, da so razmeroma manjši konji (med 150-160 cm) in precej čokati, so okretni, živahni, hitri, z veliko kondicije in želje po delu.

Ob sebi potrebujejo mirnega in suverenega človeka, ki ne bo stopnjeval njihovega značajskega nemira.