Osnovni podatki

  • Ime konja: Haförn
  • Pasma: Islandski konj
  • Lastnik: Nina Vršec / Timon Šlibar
  • Datum rojstva: 31.05.2003
Haförn oziroma kot ga kličemo na krajše Örn, je bolj sramežljivček in se hitro umakne. Kot vodilni konj se odlično obnese na terenu, kjer je neboječ in suveren. Star je 18 let vendar svoja leta odlično skriva, vedno je pripravljen narediti kar se od njega zahteva, včasih zna ponagajati in naredi kaj celo preveč. Örn ima veliko tekmovalnih izkušenj, zato je tudi po naravi bolj temperamenten in tekmovalen in to tudi pokaže.

Več o konju

Pri svojih 4 letih je bil pripeljan iz Nizozemske, v svojih 14 letih v Sloveniji, pa je z lastnico Nino tekmoval na več slovenskih državnih in avstrijskih prvenstvih, v skoraj vseh disciplinah islandskega jahanja. Sprednjih zob nima že 2 leti ampak mu to ne predstavlja nobene ovire, izgubil jih je zaradi zobne paradontoze.

O pasmi konja

Örn je islandski konj. Islandski konji imajo posebnost, za razliko od večine ostalih konj, imajo še dva dodatna hoda; tölt in pas. Pas pri terenski ježi ni zaželen, saj veliko pasa negativno vpliva na konja in njegovo telo, zato se trudimo, da z jahači osvojimo kas, s katerim konju omogočijo pravilno gibanje z jahačem na hrbtu.

Islandski konji so za samo ježo bolj zahtevni, vendar so odlični terenski konji, saj so manjši in močnejši. Njihovi hodi v večini niso izdatni, zato je ježa na njih bolj udobna in jahaču prijazna.

Örn ima za seboj že kar nekaj tekmovalnih izkušnj, je dobro izšolan in ima lepe čiste hode.