Znani so termini poletnih konjeniških taborov! 🤩🐴

Konjeniški tabori bodo potekali:

🐴 1.7. – 5.7.

🐴 8.7. – 12.7.

🐴 22.7. – 26.7. (premerno za najtnike in bolj izkušene jahače)

🐴 5.8. 9.8. (primerno za najstnike in bolj izkušene jahače)

🐴 19.8. – 23.8.

(Možnost dodatnega termina ob zadostnem interesu 🤩)

🦄Otroci bodo spoznavali delo s konji tako v sedlu kot tudi delo na tleh

🦄Družabne igre in ustvarjalne delavnice, družabni večeri, vodne igre

🦄Spoznavanje skrbi za konje

🦄Skrb za ranč in okolico, spoznavanje življenja s konji

🦄Sprehodi po gozdu in terensko jahanje

🦄Konjeniške igre na in ob konju

🦄Spoznavanje preživetja v naravi, sprehodi, izleti

🦄In še mnogo več!

Otroci imajo zagotovljene obroke na ranču, katere bodo tudi pomagali pripraviti.😋

Tabori potekajo tako, da otroci lahko na ranču tudi prespijo (na seniku), ali pa se nam pridružijo vsako jutro! 🥳

Naprošamo vas, da nas v primeru morebitnih posebnosti, predhodno obvestite.🧐

Cena posamičnega tabora je 260€ v primeru, da otroci z nami preživijo samo skozi dan, vkolikor pa se nam pridružijo tudi čez noč je cena 300€.

Prijave zbiramo na telefonsko številko:

041-224-372 – Katarina

ali na mail: info@ranc-vihra.si (pokukajte še med nezaželjeno pošto 🤓 )

Konji so po svoji naravi čredne živali, ki v divjin živijo na področjih step, ljudje pa smo jih udomačili ter jim s tem omejili gibalni prostor.

Na ranču Vihra stremimo k temu, da stalno izboljšujemo konjevo okolje, dodajamo novosti, različne prepreke, podlage, konji imajo možnost bolje razvijati svoje gibalne sposobnosti, krepiti ligamente, kopita in mišice celega telesa. Vendar pa to okolje samo po sebi ne zadosti optimalnemu razvoju mišic, ki so pomembne pri nošenju bremena na konjskem hrbtu, zato se moramo truditi in konjem pomagati tudi s tem, da jih naučimo pravilnega gibanja, da konj dviguje svoj hrbet in s tem krepi hrbtne mišice, ki so ključnega pomena, da lahko brez bolečin in večje škode nosi jahačevo težo.

Zakaj čredno življenje?
Čredno življenju je pomembno za konjevo psihično zdravje, saj se v čredi počuti bolj varno, istočasno pa so konji na prostem izpostavljeni vsem zunanjim dejavnikom, ki bi za njih lahko predstavljali grožnjo in v njih sprožili strah, s tem pa tudi beg, a se sčasoma dražljajev navadijo in se desenzibilizirajo. V kolikor je osnovna čreda umirjena in je na motnje v okolju vajena, bo tudi novoprišlekom pomagala, da se na te dražljaje ne odzovejo panično in bi potencialno lahko bili nevarni sebi in za drugim, oziroma se odzovejo z manjšo reakcijo.

Hierarhija in vodilni konji.
Vsaka čreda ima svojo hierarhijo, osebno se mi zdi, da je zelo pomembno, kakšna je primarna čreda, da je vodilni konj primeren, saj nam olajša delo, ko uvajamo novega konja v čredo.
Pomembno je, da se zavedamo, da vodilnega konja ne določamo mi, vodja je ‘izglasovan’ v imenu celotne primarne črede. Čreda za vodjo izbere umirjenega konja, kateremu zaupa, ter ga podpira v slabih trenutkih. Njegova odgovornost je, da brani čredo pred novoprišleki in nevarnostmi, sicer pa se mu člani črede umikajo pri hranjenju in napajanju in ga spoštujejo.
Če imamo poštenega vodilnega konja in dobro primarno čredo, v kritičnih trenutkih stopijo skupaj in skupaj premagujejo ovire in nevarnosti, ki jim pretijo. Zakaj je tako pomemben pošten in primeren vodilni konj? Velikokrat se lahko zgodi, da v čredo dobimo ‘bully-ja’, torej konja, ki bo nadlegoval druge konje in tako delal nemir v čredi. Vodilni konj, v temu primeru, bo preprečeval take dogodke in branil šibkejše člane črede, prav tako pa mu bo primarna čreda stala ob strani pri vzgoji konja, ki dela probleme.
Seveda pa se hierarhija spreminja z vsakim novim članom ali članom, ki čredo zapusti. V tem primeru se lahko hierarhija skoraj popolnoma razbije in se postavi na novo, odvisno kako pomemben član je v čredo vstopil, oziroma jo zapustil.

K čemu stremimo?
Torej zaradi vsega stresa, ki se dogaja v čredi ob spremembah, želimo, da konji, ki so nastanjeni pri nas, ostanejo čim dlje, saj je veliko dela že s samim varnim uvajanjem konj v čredo, kot tudi s spremembami, znotraj same hierarhije, s stresom, ki ga doživljajo konji ob takih spremembah, še večji stres pa sicer doživlja konj, ki migrira v različna okolja, kot čreda sama, zato ob menjavi črede/okolja/štale, lahko pride do neželjenih zdravstvenih komplikacij pri konjih.

Čas uvajanja v čredo
Čas uvajanja je odvisen od vsakega posameznega konja, nekateri nas presenetijo in so lahko v čredi že po nekaj dneh, drugi so za čredno življenje pripravljeni šele po več mesecih. V tem času konja ločujemo, stimuliramo njihovo naravno obnašanje, saj novoprišlek opazuje in zasleduje čredo na varni razdalji, ter se počasi čredi pribljižuje, dokler ga čreda popolnoma ne sprejme. Ker nimamo na voljo ogromnih površin, da bi se konji lahko prosto umikali na varno razdaljo, konje ločujemo s pastirjem, hkrati pa jim omogočamo, da varno a vseeno blizu črede jedo in se napajajo, imajo kontakt in bližino drugih konj, ki bodo v prihodnosti del njegovega življenja.

Čas integracije v čredo
Čas integracije v čredo je bistveno daljši, saj to za konja pomeni, da postane del črede, najde svoj prostor v hierarhiji, svoje nove prijatelje in ga vsi konji sprejmejo kot del črede. Ta čas je ponovno odvisen od posameznika, traja pa lahko od meseca dni, do nekje enega leta. Takrat se konj v čredi počuti dobro, zaveda se svojega okolja, pozna vse člane črede in z njimi vzpostavi nek odnos. V tem času se začne tudi potencialna rehabilitacija konja, hkrati pa je lahko konj podvrežen večjemu stresu in ga lahko privede udi do neželjenih stanj in bolezni.
Ko je konj integriran v čredo, se lahko njegovo življenje hitro zečne spreminjati na bolje, boljši odnos do drugih konj in človeka, konji se med seboj vzgajajo, boljše je gibanje konja, večja stabilnost, boljše zavedanje svojega telesa. Seveda pa pri tem lahko pomagamo in podkrepimo še s pravilnim delom, pravilno prehrano, opremo in manualnimi terapijami.

Odnos med konj
Kako se bo posamezen konj odzval na drugega, ne moremo predvideti, niti ne vplivati na to, kakšen bo njihov medsebojni odnos, to pomeni, da če se dva konja ne razumeta najbolje, ne moremo izsiliti dobrega odnosa med njima, vsekakor pa moramo prekiniti vedenje enega ali večih konj, ki bi lahko bilo nevarno za drugega konja, tako da konju, ki je bil izpostavljen nevarnosti damo čas, da lahko premisli, kaj bi lahko naredil drugače v dani situaciji in kakšna bi bila njegova pot za umik.

Ko je konj v čredi, postane čreda njegova družina, s čredo preživi večji del dneva, z nami le kakšno uro, dve na dan, zato tudi če želimo posegati v njihov odnos, ko ne bomo prisotni, so lahko posledice negativne. Lahko pa krepimo odnos med konji s tem, da jim omogočimo, da več (stresnih) dogodkov preživijo skupaj, ni pa nujno, da bo ta odnos enak, ko bodo spet sami v čredi.
Bolezen in slabo počutje konja prav tako vpliva na pozicijo v hierarhiji, torej konj, ki je bolan/se slabo počuti, pade precej nižje, lahko pa se tudi zgodi, da ga kateri izmed konj vzame v bran pred drugimi.

Čreda in prijateljstva
Znotraj črede se formirajo manjše črede – čredice, katerih sestava pa se pogosto spreminja. V vsaki čredici imamo konja, ki ostaja, ter konje, ki migrirajo med čredicami, lahko pa se zgodi, da je včasih teh čredic več, včasih manj, lahko pa se celo kakšen konj začasno sam izloči iz črede.

Če se podamo v rehabilitacijo konja, se odločimo za čredno življenje, se moramo zavedati, da je ta proces dolgotrajen in ne moremo pričakovati, da bodo rezultati vidni preko noči. V zakup moramo vzeti tudi, da se vedno trudimo, da konju naredimo kar se da manj stresno, se skušamo izogniti poškodbam in konja ne postavljamo v nevarne situacije, v katerih se ne more braniti. Vseeno pa,  predvsem na začetku, prihaja do manjših poškodb, ugrizov, prask in brc, katerim se žal ni moč ogniti in pomembno je, da se tega zavedamo. Na začetku, predvsem, če konji prihajajo iz hleva, je velika verjetnost, da izgubijo na teži, katera pa se ob ustrezni podpori kmalu povrne.

Čredno življenje se nam obrestuje na dolgi rok, konji so bolj odporni, psihično so bolj stabilni in mirnejši, razna bolezenska stanja se izboljšajo, konji postanejo socialni in se med seboj igrajo, ljubkujejo, negujejo in skrbijo eden za drugega, njihovo gibanje se izboljša, prav tako ravnotežje in zavedanje svojega telesa.

Termini za konjeniške tabore za ortroke za leto 2023

Konjeniški tabori bodo potekali:

  • 3.7. – 7.7. 2023
  • 10.7. – 14.7. 2023 (primerno za najstnike, oziroma jahače z znanjem na nivoju jahač 2)
  • 24.7. – 29.7. 2023
  • 7.8. – 12.8. 2023
  • 14.8. – 19.8.2023

Kaj se bo počelo?

Otroci bodo spoznavali delo s konji tako v sedlu kot tudi delo na tleh
Družabne igre in ustvarjalne delavnice, družabni večeri, vodne igre
Spoznavanje skrbi za konje
Skrb za ranč in okolico, spoznavanje življenja s konji
Sprehodi po gozdu in terensko jahanje
Konjeniške igre na in ob konju
Spoznavanje preživetja v naravi, sprehodi, izleti
In še mnogo več!

Otroci imajo zagotovljene obroke na ranču, katere bodo tudi pomagali pripraviti.
Tabori potekajo tako, da otroci lahko na ranču tudi prespijo (na seniku), ali pa se nam pridružijo vsako jutro!

Naprošamo vas, da nas v primeru morebitnih posebnosti, predhodno obvestite.

Prijave zbiramo na telefonsko številko:
041-224-372 – Katarina
ali na mail:
info@ranc-vihra.si (preverite še med nezaželjeno pošto za odgovor!)