Bosonoga oskrba kopit

Barefoot, oziroma bosonoga oskrba kopit je pomembna za zdravje in vitalnost konja, zato si prizadevamo, da vsakemu konju omogočimo optimalno oskrbo kopit, v povezavi s pravilnimi mineralno-vitaminskimi dodatki, optimalnim okoljem, pravilno prehrano in primernim načinom življenja.

Bosonogi pristop

Konj ima 5 src, eno je srce, 4 so noge. Bose noge so temelj za bolj zdrav organizem in so manj dovzetne za poškodbe, kot kovane, zato želimo predstaviti tudi način bosonogega pristopa, kjer konj lahko teka po trdih in kamnitih površinah tudi bos, brez bolečin.

Zakaj bosonogi način?

Pri bosonogem načinu je prekrvavitev nog povečana, limfa ne zastaja, zato se tudi nekatere težave velikokrat hitreje razrešijo. Vendar pa ni vsak bosonogi način optimalen, ker je potrebno upoštevati vsakega konja kot posameznika, celostno.

Popravke na bosih kopitih lahko opravimo kadarkoli, saj ne rabimo odstraniti podkve, da naredimo popravek, na tak način lahko problem razrešimo hitreje.

Na kopitih se odraža konjev stres, ker so bosa kopita bolje prekrvavljena, se znaki stresa pokažejo hitreje in lahko ukrepamo v zgodnjih stadijih.

Bosonogi način ne pomeni zgolj odstranitev podkvic, temveč celosten pristop k takemu načinu konjevega življenja. Na bosonogi način se je potrebno pravilno pripraviti, prilagoditi oskrbo, prehrano, gibanje konja.

Bosonogi konji s pravilno tranzicijo lahko dosegajo enake ali celo boljše dosežke. V Sloveniji imamo že kar nekaj tekmovalcev in konj, ki so dosegli odlične rezultate v športu in tudi na večdnevnem terenu je z bosim konjem lažje, saj smo brez skrbi, da bi ostali brez podkvice.

IMG_4895

Kaj vam nudimo?

Na ranču Vihra vam nudimo oskrbo namenjeno bosim konjem, prav tako pa tudi oskrbo kopit.

  • Pomoč pri tranziciji iz kovanega do bosega konja
  • Pomoč pri izbiri čevljev, v kolikor je to potrebno
  • Nasveti glede bosonogega pristopa
  • Osnovno izobrazbo kaj in kako poteka bosonogo življenje konja
  • Možnost organiziranja seminarjev na temo bosonogega pristopa